czwartek, 7 marca 2013
Banana bread
Zdrowsza, lzejsza wersja banana bread z popularnej sieci Starbucks. Biala make zamienilam na pelnoziarnista i owsiana, margaryne na olej kokosowy (w zmniejszonej ilosci) a bialy cukier na cukier palmowy i stewia.
Jesli ktos chce wyprobowac wersje oryginalna przepis tutaj. Jesli moja wersja brzmi ciekawie, zapraszam do wyprobowanie przepisu. Orzechy wloskie mozna zastapic chocolate chips.
SKLADNIKI
1 szklanka maki pelnoziarnistej
1/2 szklanki maki owsianej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru palmowego
1/4 szklanki cukru stewia
2- 3 rozgniecione dojrzale banany (okolo szklanki)
1/4 szklanki oleju kokosowego
2 jajka
2 lyzki musu jablkowego
2 lyzki jogurtu naturalnego
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
WYKONANIE
Suche skladniki wymieszac razem (5 pierwszych na liscie) olej kokosowy wymieszac z cukrem i jajkami. Nastepnie dodac jogurt, mus i banany.Wszystko bardzo dokladnie zmiksowac mikserem. Dodac suche skladniki i polowe porcji orzechow, wymieszac az skladniki sie polacza ( nie uzywac miksera). Gotowe ciasto wylac na wysmarowana i opruszona bulka tarta lub zmielonymi orzechami foremke do ciasta. Na koniec posypac pozostalymi orzechami. Piec w temperaturze 175 stopni do tzw "suchego patyczka" (okolo 60 minut )
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz