poniedziałek, 4 marca 2013

Krem z selera



Odnosze wrazenie, ze ostatnio w naszym domowym jadlospisie w kolko pojawiaja sie te same potrawy. W poszukiwaniu inspiracji na cos nowego, znalazlam przepis na zupe krem z selera i gruszki. Mr. Granito byl bardzo zaskoczony smakiem, pozytywnie zaskoczony. Korzen selera nie jest zbyt popularny w Kanadzie, nie wszedzie mozna go kupic a i cena nie zacheca do zakupu. Nic dziwnego, ze wszelkie potrawy przygotowane z uzyciem tego warzywa smakuja Kanadyjczykom "egzotycznie". Przepis pochodzi z ksiazki "Cuisine.Soups, stews & chilies".

SKLADNIKI

1/3 szklanki pokrojonego pora
2 lyzeczki posiekanego czosnku
1 lyzka masla
250 g selera, obranego i pokrojonego w kostke
1/3 szklanki gruszki, obranej i pokrojonej w kostke
1/2 lyzeczki nasion selera
1/4 wina martini bianco
1 1/2 szklanki bulionu (drobiowy lub warzywny)
1 szklanka mleka
1/4 szklanki smietanki
szczypta pieprzu kajenskiego
sol, pieprz
1/4 szklanki prazonych platkow migdalow
1/3 szklanki pokrojonej w kostke gruszki
posiekana zielona pietruszka


WYKONANIE

Na masle podsmazyc por i czosnek, okolo 5 minut. Dodac seler, obrana i pokrojona gruszke oraz nasiona selera.Nastepnie dodac wino i gotowac az prawie calkowice odparuje. Wlac bulion i gotowac przez 15 minut. Kiedy seler bedzie miekki, przelac calosc blendera i zmiksowac. Zmiksowany krem przelac ponownie do garnka, dodac mleko, smietanke i pieprz kajenski, doprawic sola i pieprzem. Gotowa zupe udekorowac pokrojona gruszka, platkami migdalow i posiekana pietruszka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz