środa, 27 marca 2013

Udka z kurczaka z dynia pizmowa



Niesamowicie aromatyczne danie. Ciekawe polaczenie rozmarynu, imbiru, octu balsamicznego i czosnku.
Polecam osoba na diecie, poniewaz danie nie jest kaloryczne i nie zawiera wiele weglowodanow. Przepis pochodzi ze strony internetowej SELF (Drop 10 pounds). Swiezy rozmaryn mozna zastapic suszonym. Dotowe danie mozna podac z salatka. Nie ma potrzeby serwowania ziemniakow, bo dynia doskonale je zastepuje. Na zdjeciu kurczak w wersji przed pieczeniem. Nie zdazylam zrobic zdjecia po upieczeniu, bo towarzystwo za szybko sie dorwalo do jedzenia.:)

SKLADNIKI

4 udka z kurczaka
2 lyzki swiezego rozmarynu
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1/2 kg obranej i pokrojonej w kostke dynii pizmowej
2 lyzeczki oliwy
300g malych cebulek (najlepiej perlowej)
3 lyzki octu balsamicznego
2 lyzki dzemu z moreli lub brzoskwini
2 lyzeczki musztardy dijon
2 lyzeczki posiekanego imbiru
1 zabek czosnku, posiekany


WYKONANIE


Piekarnik rozgrzac do temperatury 200 stopni.Nasmarowac kurczaka polowa rozmarynu, soli i pieprzu.W misce wymieszac dynie z jedna lyzeczka oliwy. W drugiej misce, polaczyc cebulke z dwiema lyzeczkami octu i pozostala oliwa. Naczynie lub blache do pieczenia, spryskac olejem a nastepnie ulozyc udka z kurczaka (koscia do gory) Pomiedzy udkami rozlozyc dynie i cebulki. Nastepnie posiekac reszta rozmarynu, soli i pieprzu. Wlozyc do piekarnika i piec przez 15 minut.W miedzy czasie wymieszac dzem, imbir, musztarde, czosnek i reszte octu. Po uplywie 15 minut, obrocic udka na druga strone i posmarowac przygotowanym chutney-em. Przemieszac dynie i cebulki. Calosc ponowine wstawic do piekarnika i piec przez okolo 15 minut  (do upieczenia miesa).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz