poniedziałek, 11 marca 2013

Zupa z czarnej fasoli z dynia pizmowa i bekonem




Bardzo szybka i smaczna zupka. Zanim bezmiesni zaczna na mnie "szczekac", ze jak to dodalam do tego przepisu etykiete danie bezmiesne, a pisze jak byk w tytule "i bekonem", ze mozna przygotowac ta zupe w wersji bezmiesnej czyli bez dodatku boczku.Smakuje rownie dobrze. Zupa nie jest kaloryczna i zawiera bardzo duzo blonnika. Goraco polecam na chlodniejsze dni.Przepis troszke odtluszczony, zamiast smietany jest jogurt, 1 lyzka oliwy, zamiast dwoch. W orginalnym przepisie na liscie skladnikow byl wymieniony kanadyjski bekon, ktory jest niczym innym jak boczkiem nasaczonym syropem klonowym. Wiem, ze nie sposob w Polsce zakupic to "cudo" , wiec zmienilam na zwykly boczek i lyzeczke syropu.
Przepis pochodzi z ksiazki "CusineLite "


SKLADNIKI

2 puszki czarnej fasoli, odcedzonej i przeplukanej
1 puszka pomidorow w zalewie, pokrojonych w kostke
1 lyzka oliwy
2/3 szklanki posiekanej cebuli
4 lyzeczki kminu rzymskiego
1 lyzka posiekanego czosnku
1/4 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu kajenskiego
1/2 szklanki boczku, pokrojonego w kosteczke (pominac w wersji bezmiesnej)
1 lyzeczka syropu klonowego (pominac w wersji bezmiesnej)
2 szklanki bulionu wolowego lub warzywnego w przypadku wersji bezmiesnej
1 1/2 szklanki pokrojonej w kostke dyni pizmowej (lub zwyklej)
2 lyzki soku z limonki
4 lyzki jogurtu naturalnego
prazone pestki dyni
posiekana swieza koledra


WYKONANIE

3/4 jednej puszki odlozyc, reszte zmiksowac z pomidorami. Na glebokiej patelni rozgrzac olej, dodac cebule, czosnek kmin rzymski, sol i pieprz kajenski. Smazyc az cebula zmiekknie. Nastepnie dodac boczek i smazyc az stanie sie lekko chrupiacy.Dodac syrop klonowy, smazyc okolo 30 sekund.Wlac bulion, zmiksowana fasole z pomidorami i pokrojona dynie. Gotowac az dynia zmiekknie. (okolo 20 -30 minut)
Zdjac patelnie z palnika i wlac sok z limonki. Gotowa zupe udekorowac lyzka jogurtu, posypac koledra i pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz