Przepis ten powstal metoda prob i bledow za czasow, kiedy postanowilam przejsc na diete bezglutenowa. Na diecie co prawda nie wytrzymalam ale przepis pozostal i sprawdza sie za kazdym razem. Do moich pierogow zrobilam nadzienie na ruskie, ale oczywiscie mozna uzyc kazdego innego.
SKLADNIKI
1 3/4 szklanki maki z tapioki
1 szklanka maki ryzowej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki gumy ksantanowej (xanthan gum)
1 szklanka wody
1/4 szklanki greckiego jogurtu
2 duze jajka
2 lyzki oliwy
dodatkowo - maka z tapioki do posypania stolnicy
WYKONANIE
Wszystkie suche skladniki dokadnie wymieszac, dodac jajka, wode, jogurt i oliwe.
Zagniesc elastyczne ciasto (podsypujac maka w razie potrzeby)
Poniewaz ciasto bardzo szybko wysycha, czesc nad ktora nie pracujemy w danym momencie szczelnie zamknac w woreczku typu ziplock.
Dalej postepowac jak ze zwyklym ciastem, czyli rozwalkowac, wyciac kolka, nalozyc farsz i zlepic.
Jesli ciasto jest zbyt suche - dodac odrobine wody, jesli zbyt klejace - dosypac maki
Ulepione pierogi wrzucac na posolona gotujaca sie wode i gotowac az wyplyna na powierzchnie.
Jesli ktos (podobnie jak ja) lubi chrupiace pierozki, moze je podsmazyc na masle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz