wtorek, 29 stycznia 2013

Hiszpanska zupa rybna



Zupa ta hiszpanska jest tylko z nazwy i to nazwy, ktora sama sobie pozwolilam jej nadac A to za sprawa skladnikow uzytych do jej  przygotowania. Kuchnia hiszpanska charakteryzuje sie ostrymi przyprawami, papryka, duza iloscia cebuli i czosnku. Oliwki i piertuszka to rowniez czesto uzywane dodatki. Moja zupka zostala przyrzadzona z wszystkich wyzej wymienionych skladnikow wiec stad ta nazwa.


SKLADNIKI

2 filety z bialej ryby
2 badyle selera naciowego
1/2 szt. posiekanej cebuli
2 posiekane zabki czosnku
1 czerwona papryka pokrojona w paski
1/2 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
1/2 szklanki pokrojonych karczochow z puszki
2 pokrojone w kostke ziemniaki
1/2 lyzeczki platkow chili
1/2 lyzeczki bazylii
1/2 lyzeczki oregano
2 szklanki bulionu drobiowego
3 szklanki pokrojonych pomidorow w puszce (wraz z sokiem)
posiekana zielona pietruszka
1 lyzka oliwy


WYKONANIE


Na patelnie wlac oliwe, poczekac az sie rozgrzeje a nastepnie wrzucic czosnek, cebule i platki chili.
Po okolo minucie dodac papryke, ziemniaki i seler. Doprawic oregano i bazylia. Smazyc przez 5 minut. Nastepnie dodac pomidory, bulion, karczochy i oliwki. Dusic na malym ogniu (15 min) Na koniec dodac rybe i dusic przez kolejne 5 min lub az ryba bedzie ugotowana.
Gotowa zupe posypac posiekana zielona pietruszka, przyprawic sola i pieprzem. Podawac z chrupiaca bagietka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz