sobota, 19 stycznia 2013
Kremowa zupa z dodatkiem indyka
W Kanadzie w Pierwszy Dzien Swiat Bozego Narodzenia , na obiad przygotowuje sie pieczonego indyka. W tym roku pomimo, ze bylo nas 12 osob, nie sposob bylo zjesc cale ptaszysko. Pozostala nam spora ilosc miesa. Czesc wrzucilam do zamrazarki na sandwiche a reszte wykorzystalam na zupe.
SKLADNIKI
1/3 szklanki posiekanej cebuli
1/2 szklanki posiekanej marchewki
1/2 szklanki posiekanej lodygi selera
2 lyzki masla
2 szklanki pokrojonych pieczarek
1 lyzka posiekanego czosnku
1.4 szklanki maki
1 lyzeczka swiezego, posiekanego tymianku
1/4 lyzeczki pieprzu
1.4 szklanki wina sherry
1/4 szklanki bulionu drobiowego
2 szklanki pokrojonego w kostke, upieczonego miesa z indyka
1/2 szklanki smietanki
sol do smaku
swieza posiekana pietruszka
WYKONANIE
Cebule, marchew i seler poddusic na masle przez okolo 5 minut. Dotac pieczatki i czosnek, dusic 3 minuty, mieszajac od czasu do czasu. Posypac maka, tymiankiem i pieprzem. Natepnie dodac wino i smazyc az prawie cale wyparuje.Na koniec dodac indyka, smietanke i bulion. Dusic na malym ogniu przez okolo 5 minut. Gotowa zupe doprawic sola i posiekana pietruszka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz