sobota, 19 stycznia 2013

Penne z dynia pizmowa



Jednym z jesienno - zimowych warzyw jest squash czyli jak sie dzisiaj dowiedzialam z wikipedii, dynia pizmowa.
Uwielbiam to warzywo pod kazda postacia, pieczone, w zupie lub  z makaronem.
Danie, ktore dzisiaj proponuje jest, pyszne, lekkie i niesamowicie latwe w wykonaniu.



SKLADNIKI

225g makaronu penne, najlepiej pelnoziarnistego ( ja uzylam makaronu z quinoa)
1 lyzka oliwy
8 listkow swiezej szalwii
1/2 cebuli, pokrojonej w piorka
2 posiekane zabki czosnku
1 kg dyni pizmowej, obranej i pokrojonej w kostke
1/4 szklanki utartego parmezanu
1/4 szklanki prazonych orzeszkow piniowych lub pestek z dyni
sol i pieprz do smaku

WYKONANIE

Makaron ugotowac wg wskazowek na opakowaniu. W miedzyczasie na patelni podgrzac olej i  usmazyc listki szalwii, az beda chrupiace. Nastepnie odsaczyc je na papierowym reczniku. Na patelnie wrzucic cebule i czosnek, smazyc okolo 3 minuty. Dodac dynie i 3/4 szklanki wody, sol i pieprz. Dusic przez okolo 5 do 7 minut (az dynia bedzie miekka). Ugotowany makaron polaczyc z dynia. Wylozyc na talerz, posypac parmezanem, orzeszkami i szalwia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz