Dzisiaj naszla mnie ochota na cos w stylu tajskim. Polecialam do sklepu i kupilam dziki ryz oraz swiezego ananasa. Postanowilam ze zrobie kurczaka z ananasem, ale takiego w lekiej wersji, z minimalna iloscia tluszczu i skrobi.
SKLADNIKI
500g piersi z kurczaka pokrojonych w kostke
1 zielona papryka pokrojona w kostke
1 lyzka posiekanego swiezego imbiru
2 zabki czosnku, drobniutko posiekanego
okolo 5-6 krazkow swiezego ananasa, pokrojonego w kostke
1 lyzka sosu rybnego lub sojowego
1 lyzka oleju kokosowego
1 kopiasta lyzeczka cukru palmowego lub brazowego
1 lyzka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/2 lub wiecej platkow chili
WYKONANIE
Kurczaka obtoczyc w mace. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc platki chili, imbir oraz czosnek (okolo 1 minuty) Nastepnie wrzucic kurczaka i smazyc az mieso zacznie sie "scinac" , dorzucic ananasa i papryke. Do miski z resztka maki,w ktorej byl mieszany kurczak dodac sos rybny i cukier oraz okolo 2 lyzek wody lub soku ananasowego. Calosc wymieszac i i polaczyc z kurczakiem. Smazyc przez okolo 5 minut. Podawac z dzikim ryzem, posypane swieza kolendra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz