Pyszne i zdrowe ciasteczka z dodatkiem platkow owsianych. Dzieki dodaniu musu jablkowego ilosc uzytego w przepisie masla spadla o polowe a dodanie naturalnego cukru o nazwie Stewia przyczynilo sie do zmiejszenia kalorycznosci tych ciasteczek. Bardzo goraco polecam osoba, ktore podobnie jak ja sa wiecznie na diecie i tocza ciagla walke z kilogramami.
SKLADNIKI
65g miekkiego masla (w orginalnym przepisie bylo 125g)
1/2 szklanki musu jablkowego (np. Gerbera)
1/2 szklanki brazowego cukru
3 lyzki cukru stewia*
1 lyzeczka wanilli
2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka soli
2 lyzki nasian chia **
2 1/2 szklanki platkow owsianych
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki maki pelnoziarnistej
2 jajka
1 1/2 szklanki polslodkich kropeczek czekoladowych lub pokruszonej czekolady
WYKONANIE
Maslo z cukrem utrzec na puszysta mase. Dodac jajka, mus jablkowy i wanilie, wymieszac. Nastepnie dodac wszystkie sypkie skladniki czyli make, sode oczyszczona, sol i platki owsiane. Po dokladnym wymieszaniu wszystkich skladnikow dodac czekolade i jeszcze raz wymieszac. Z ciasta uformowac kulki wielkosci sliwki i ukladac na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia. Kazda z kulek lekko splaszczyc.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175'C przez okolo 10-15 minut.
Ciasteczka idealnie nadaja sie do zamrazania. Rozmrazac w temperaturze pokojowej lub w wersji "na szybko" podgrzac w mikrofalowce przez 15-20 sekund.
* cukier Stewia - Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego cukru. Ważnym efektem spożywania stewii jest jej zdolność do obniżania ciśnienia krwi[3] Stewia posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze (Wikipedia)
** nasiona Chia - Nasiona zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego (głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej), znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu (Wikipedia)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz