Jeden z moich ulubionych przepisow na bezglutenowe gofry, szybki i prosty. Przepis wygrzebalam w internecie( na stronie glutenfreerecipes), za czasow kiedy bylam na diecie bezglutenowej. Gofry te swietnie smakuja zarowno z syropem klonowym jak i posypane cukrem pudrem (lub stevia) z dodatkiem dzemu jagodowego. Zamiast jagod, mozna uzyc malin, porzeczek lub innych malych owocow. Przepis zaakceptowany przez dzieci. :)
SKLADNIKI
1/2 szklanki skrobi ryzowej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/4 szklanki maki gryczanej
1/4 lyzeczki soli
2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 1/2 lyzki naturalnego slodzika stevia lub 3 lyzki cukru
2 jajka (osobno bialka i zoltka)
3/4 szklanki mleka (moze byc migdalowe lub sojowe)
1 szklanka swiezych lub mrozonych jagod
WYKONANIE
Bialka ubic na sztywno. W misce polaczyc razem wszystkie suche skladniki, nastepnie dodac zoltka i mleko. Wymieszac na gladka mase. Dodac jagody i ponownie wymieszac. Na koniec calosc polaczyc z ubitymi bialkami (bardzo delikatnie mieszajac) Piec w gofrownicy, az gofry beda rumiane.Podczac przyrzadzania ciasta na gofry, jagody beda puszczac sok, co uwidoczni sie w postaci sinawego koloru gofrow.
Jesli ktos nie ma skrobi ryzowej, moze ja zastapic skrobia kukurydziana lub dac podwojna ilosc skrobi ziemniaczanej ( czyli zamiast 1/2 szklanki dac 1 szklanke)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz