Ktoz z nas nie lubi lazani? Chyba nie ma osoby, ktorej to wloskie danie nie przypadlo do gustu. Niestety klasyczna, miesna lazania jest bardzo kaloryczna a do tego zawiera duzo weglowodanow. Coz ja postanowilam, ze nie zrezygnuje z tak pysznego dania i wykombinowalam lasagne w wersji light. Zamiast wolowiny, uzylam miesa z inyka, makaron zamienilam na cukinie, sos beszamelowy na grecki jogurt ( 0% tluszczu) i serek wiejski( 1% tluszczu.) a jedynym skladnikoem, ktorego nie moglam odposcic jest ser. Jestem "cheesy girl" i wykluczania sera z mojej diety jest niemozliwoscia :)
Ilosc skladnikow w przepisie podaje "na oko". Jesli wyjdzie za duzo farszu to reszte mozna zamrozic i wykozystac pozniej do makaronu.
SKLADNIKI
6 malych cukini pokrojonych w cienkie plastry
1/2 kg mielonego miesa z indyka
2 marchewki, sredniej wielkosci
3 lodygi selera
1 cebula
3 liscie laurowe
1 lyzeczka suszonej bazylii
750ml pomidorow w puszcze (pokrojonych w kostke)
1 szklanka jogurtu greckiego 0 % tluszczu
1 szklanka serka wiejskiego 1% tluszczu
1 szklanka utartego sera mozzarella (najlepiej light)
1/2 szklanki utartego parmezanu
1 lyzka oliwy + do posmarowania cukini
sol i pieprz
Opcjonalnie 2 lyzki kremowego serka koziego
WYKONANIE
Cebule, marchew i seler posiekac, bardzo drobniutko (moze to dziwne porownanie ale ma to wygladac jak posiekane zapalki) Na patelni rozgrzac oliwe, obsmazyc mieso i cebule. Nastepnie dodac marchew, seler, bazylie, liscie laurowe, sol i pieprz. Smazyc przez okolo 5 minut. Po uplywie tego czasu dodac pomidory, zmiejszyc ogien i dusic pod przykryciem przez minimum 40 minut (im dluzej tym lepiej)
W miedzyczasie posmarowac oliwa plastry cukini i obsmazyc je krotko na patelni lub podpiec w piekarniku. Jogurt i serek wymieszac razem a nastepnie podzielic na trzy czesci. Gotowy farsz na lazanie przecedzic przez sitko. Podczas pieczenia tradycyjnej lazani, makaron "wciaga" czesc plynow, wiec plynna konsystencja farszu nie stanowi problemu. Przygotowujac lazanie z cukinia, trzeba nadmiar plynnego sosu odsaczyc, poniewaz w przeciwnym razie nasza lazania bedzie sie "rozlazic"
Zaroodporne naczynie posmarowac 1/3 mieszanki jogurtowej, na to wylozyc plastry cukini, posmarowac sosem i posypac serem mozzarella. Nastepnie polozyc kolejna warstwe cukini, mieszanki jogurtowej, sosu i sera. Ostatnia warstwa to cukinia, jogurt, mozzarella i ser parmezan.
Piec w temperaturze 180 stopni, przez okolo 34-40 minut.
Po upieczeniu mozna posypac pokruszonym kozim serkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz