Przegladajac ksiazke z wypiekami, natrafilam na przepis na tarte kokosowo - malinowa. Wygladala na zdjeciu bajecznie, wiec stwierdzilam, ze musze wyprobowac przepis, ale jak zobaczylam wartosc kaloryczna to mi szczeka opadla, w jednym kawalku 300kcal, duza ilosc tluszczu, bialego cukru i bialej maki. Zaczelam kombinowac, co by tu zamienic zeby wyszla wersja niskokaloryczna a do tego zdrowa i bezglutenowa. Udalo sie, moja tarta zdala egzamin na 5 ! Egzaminatorzy bardzo surowi i wymagajacy, w skladzie Mr.Granito i dwie mlode damy (8 i 10 lat) .Wszyscy jednoglosnie przyznali, ze tarta jest przepyszna.
125kcal w jednym kawalku !( dzielac tarte na 12 czesci. :)
SKLADNIKI
Na spod tarty
2 szklanki mielonych migdalow
1/4 szklanki wiorkow kokosowych
3 lyzki oleju kokosowego
1 lyzeczka naturalnego slodzika stevia
2-3 lyzki musu jablkowego
1/2 lyzeczki wanilii
Na nadzienie
1/2 szklanki jogurtu greckiego 0% tluszczu
2 lyzki serka Philadelphia
2 zoltka
1 lyzka naturalnego slodzika stevia
1 lyzeczka wanilli
1 plaska lyzka skrobii ziemniaczanej
Na kokosowa pierzynke
2 bialka
1/2 lyzeczki naturalnego slodzika stevia
2 lyzki wiorkow kokosowy
1/2 lyzeczki wanilii
1 szklanka swiezych malin
Opcjonalnie platki migdalow
WYKONANIE
Skladniki na spod tarty umiescic w misce i dokladnie wymieszac do uzyskania czegos w rodzaju mokrego pisku. Nastepnie wylepic ciastem spod i brzegi formy na tarte. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez okolo 7-10 minut.
W miedzyczasie wymieszac wszystkie skladniki na nadzienie do powstania jenolitej masy.
Bialka ubic na sztywno, nastepnie dodac wanilie, stevie i wiorki kokosowe.
Na podpieczony spod wylac mase jogurtowa, nastepnie pokryc warstwa pianki kokosowej. Posypac malinami i platkami migdalow. Ja akurat nie mialam w domu platkow migdalow, wiec posypalam jedynie malinami, ktorych za wiele nie bylo, niestety .
Piec przez okolo 20-25 minut (az pianka ladnie sie zrumieni.)
Tarta w piekarniku w trakcie pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz