W zwiazku z nadnierna iloscia awokado (o ktorej wspominalam we wczesniejszym poscie) dzisiaj na sniadanko byla pasta jajeczna z awokado. Musze przyznac, ze w polaczeniu z pelnoziarnistym pieczywem smakowala wspaniale. Awokado jest kremowej konsystencji, w zwiazku z czym nie ma potrzeby dodawania majonezu. Dzieki temu pasta ta jest bardzo zdrowa i pozywna. Kalorycznosc moze podobna jak w wersji z majonezem, ale za to profity z wersji z awokado bezcenne:)
W ksiazce "Flat belly diet" autor zaleca jedzenie duzych ilosci awokado, poniewaz zawiera ono duzo bardzo dobrego dla nas tluszczu,ktory pomaga w zrzuceniu nadwagi, w szczegolnosci tej w okolicach brzuszka.
SKLADNIKI
1/2 szt. posiekanego awokado
2 jajka ugotowane na twardo ( posiekane)
1 lyzeczka posiekanego szczypiorku, cebulki lub zielonej pietruszki
sol i pieprz
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac. Poniewaz awokado jest dosc mdle w smaku, podobnie zreszta jak jajko, dodatek czegos "zielonego" jest niezbedny. Jesli nie mamy zielonej cebulki, to mozemy uzyc zwyklej cebuli drobniutko posiekanej. Ciekawa w smaku bedzie rowniez wersja ze swieza posiekana kolendra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz