środa, 6 lutego 2013

Salatka fasolowa




Pyszna salatka, pelna witamin i blonnika. Pomimo bardzo "wybuchowej " mieszanki (cztery rodzaje fasolki i cebula) idealnie sprawdza sie na przyjeciach czy grill party. No coz po zjedzeniu salatki przez gosci moze byc "bombowa" zabawa ;) Moze z wygladu salatka ta nie rzuca na kolana ,ale zapewniam jest niesamowita w smaku i bardzo latwa w przygotowaniu.

SKLADNIKI

1 puszka zielonej fasolki
1 puszka zoltej fasolki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka ciecierzycy
3/4 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
1/2 szklanki cebuli pokrojonej w cieniutkie piorka
1/2 szklanki posiekanej lodygi selera
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka nasion selera*
pieprz


WYKONANIE

Fasolki odsaczyc i wrzucic do duzej miski.Dodac papryke i cebule. W rondelku wymieszac cukier, ocet i olej, gotowac az cukier sie rozpusci. Na koniec dodac przyprawy i gotowym dressingiem polac warzywa.
Gotowa salatke przelozyc do szczelnego pojemnika i pozostawic w lodowce na kilka godzin (najlepiej na cala noc) zeby wszystko sie "przegryzlo" Przed podaniem osaczyc z nadmiaru dressingu.

* Poszperalam troszke w internecie na temat nasion selera (celery seeds) podobno mozna je kupic w sklepach ze zdrowa zywnoscia.W przypadku problemow ze znalezieniem, mozna uzyc soli selerowej ale wtedy pominac lub zmniejszyc ilosc zwyklej soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz