czwartek, 28 lutego 2013

Francuska salatka z pomarancza i fenkulem


Wczoraj na obiad przygotowalam polmisek grillowanych mies, ktory podalam z roznego rodzaju salatkami. Pierwsza salatke przedstawilam wczoraj (przepis tutaj ) W tym poscie podam przepis na salatke francuska, a w kolejnych na marokanska i brokulowa. Przepis na ta salatke wyszperalam w ksiazce "The essential mediterranean cookbook". Przepis dosc prosty, calosc zajmuje okolo 20 minut.Oczywiscie nie bylabym soba jesli czegos bym nie zmienila w przepisie. Tak wiec,zamiast grillowanego fenkulu jest smazony.  Dodatek migdalow to tez moj pomysl.

SKLADNIKI

1/2 fenkulu pokrojonego na cieniutkie piorka
2 pomarancze wyfiletowane 
1/2 malej cebuli pokrojonej w piorka
garsc oliwek kalamata lub czarnych, pokrojonych w plastry
1 lyzka posiekanej pietruszki
1/2 lyzki posiekanej miety
1/2 lyzeczki miodu
2 lyzeczki oliwy
2 lyzki soku z pomaranczy
garsc prazonych migdalow


WYKONANIE

Na patelni rozgrzac jedna lyzeczke oliwy i podsmazyc na niej fenkul. okolo 10 minut. Reszte oliwy, sok z pomaranczy i miod wymieszac razem. Wszystkie skladniki salatki polaczyc razem i polac dressingiem. Na koniec posypac prazonymi platkami migdalow.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz