Pogoda bardzo zimowa za oknem i choc teoretycznie kalendarzowa wiosna bedzie juz za 1,5 miesiaca to ja niestety na ta prawdziwa bede musiala poczekac jeszcze jakies trzy miesiace. W takie pochmurne zimne dni jak dzis, nie ma nic lepszego na obiad jak pyszne, rozgrzewajace stew. Stew to rodzaj potrawy jednogarnkowej, cos w rodzaju gulaszu czy bardzo gestej zupy. Sprawdza sie w kazdej sytuacji, jako obiad, lunch czy jako danie na przyjecie. Idealnie nadaje sie do zamrazania. Przedstawiane przeze mnie stew jest bogate w warzywa, niskokaloryczne i z mala zawartoscia tluszczu. Chociaz jest troche czasochlonne, to na prawde warto spedzic troche czasu w kuchni a potem delektowac sie pysznym smakiem.
SKLADNIKI
1 kg miesa wolowego na gulasz, pokrojonego w kostke
2 lyzki maki pszennej (w wersji bezglutenowej uzyc skrobi)
2 lyzki oliwy
1 duza posiekana cebula
3 posiekane zabki czosnku
5-6 szklanek bulionu
2 szklanki pokrojonej w kostke marchewki
2 szklanki pokrojonych w kostke ziemniakow
1 szklanka pokrojonej lodygi selera
1 lyzka suszonego tymianku
1 lyzka koncentratu pomidorowego
3 liscie laurowe
1 lyzeczka sosu Worcestershire*
2 lyzki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
3/4 szklanki mrozonego groszku
sol, pieprz
mozna rowniez dodac pokrojony w kostke korzen pietruszki, selera czy biala rzepe.
WYKONANIE
Mieso oproszyc maka, a nastepnie obsmazyc na lyzce oliwy. Bardzo wazne aby obsmazac na bardzo ostrym ogniu. Chodzi o to aby mieso "scielo" sie tylko z wierzchu. Kiedy juz mieso bedzie brazowe z kazdej strony, zdjac z ognia i przelozyc do miski. Na patelnie wylac reszte oliwy, wrzucic czosnek i cebule. Smazyc przez 2 minuty. Nastepnie dodac warzywa (za wyjatkiem groszku),mieso, bulion, koncentrat, przyprawy i Worcestershire sos. Zagotowac a nastepnie zmiejnszyc ogien do minimum i dusic az mieso bedzie miekkie ( okolo 2 godziny) Kiedy mieso zmieknie, dodac groszek i doprawic do smaku, sola oraz pieprzem . Skrobie wymieszac z zimna woda (okolo 1/4 szklanki) Ponownie zwiekrzyc ogien i wlac mieszanke do duszacej sie potrawy. Zagotowac ciagle mieszajac. Podawac ze swiezym chrupiacym pieczywem.
* Sos Worcestershire - sos kulinarny o korzennym smaku, produkowany przez firme "Lea & Perrins" w angielskim miescie Worcester.Sos jest dodatkiem smakowym do roznego rodzaju dan, zwlaszcza wolowiny.Jest tez waznym skladnikiem w salatce Cezara i drinku "Krwawa Merry". Wiecej o tym sosie mozna poczytac na Wikipedii tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz