wtorek, 26 lutego 2013

Salatka taco



Lzejsza wersja bardzo popularnej meksykanskiej salatki. Chuda mielona wolowina, smazona bez tluszczu. Jogurt grecki 0% tluszczu zamiast tlustej smietany. Oryginalna salatka podawana jest w "miseczce" wykonanej z tortilli kukurydzianej, smazonej na glebokim tluszczu. Z racji kolorycznosci owej miseczki, postanowilam ja pominac w przepisie. Salatke polecam wszystkim amatorom pikantnej, meksykanskiej kuchni.

SKLADNIKI

1/2 kg mielonej chudej wolowiny 
1/2 malej posiekanej cebuli
1/2 szklanki kukurydzy mrozonej lub z puszki
3/4 szklanki pokrojonej w kostke papryki
1/2 lyzeczki kminu rzymskiego
1/3 lyzeczki oregano
sol, pieprz
1 lyzeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
4 sredniej wielkosci, pokrojone w kostke pomidory
1/2 posiekanej salaty lodowej
jogurt grecki (po lyzce na porcje)
pikantna salsa meksykanska (po lyzce na porcje)
swieza kolendra
zielona cebulka
garsc utartego sera zoltego

WYKONANIE

Mieso, cebule, papryke i kukurydze podsmazyc na patelni, az mieso przestanie byc surowe, dodac przyprawy. Nastepnie dodac polowe posiekanych pomidorow i skrobie rozmieszana w malej ilosci wody (mniej niz 1/4 szklanki). Salate lodowa rozlozyc do miseczek, na wierzch nalozyc usmazona wolowine, posypac reszta pomidorow, dodac kleksa smietany i salsy. Na koniec posypac kolenda, cebulka i utartym serem. Mozna podawac z chipsami kukurydzianymi, ale wtedy zwiekszy sie kalorycznosc dania. Zamias podanych przypraw mozna dodac przyprawy do potraw meksykanskich.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz